In deze rubriek leert u meer over de unieke onderdelen van onze kathedraal, zoals de beelden, kunstwerken of glas-in-loodramen. In deze nieuwsbrief maakt u kennis met de eeuwenoude kerststal in steen.
Als bijbelfiguren van het eeuwenoude kerstverhaal weten wij tot in de details wat er gebeurde in onze feestelijke decembermaand. Maar helaas, elk jaar zien wij toe hoe iedereen zich langs de stenen gevels van de kathedraal haast om binnen te genieten van de jaarlijks terugkerende kerststal. U weet vast niet dat een net zo prachtige kerststal gewoon te zien is op de buitenmuren van de Sint-Jan.
Eeuwenoude afbeeldingen
Wij zijn al eeuwenoud en zitten verspreid over de kathedraal. We volgen elkaar op en samen zijn we één verhaal. Al eeuwenlang worden wij bewonderd door bezoekers. We zijn te zien op de natuurstenen siergevels aan weerszijden van de raamspitsen. Dit zijn de driehoeken aan de bovenkant van de glas in loodramen waar het raam in een punt bij elkaar komt. Op de gevelelementen van de raamspitsen die ook wel bekend staan als ‘wimbergen’. Vroeger kon niet iedereen lezen en schrijven. Wij van de stenen kerststal boden daar de oplossing voor, iedereen werd uitgenodigd om de gedetailleerde plaatjes te bekijken.
Nieuwsgierig naar wat wij allemaal uitbeelden? Loopt u maar naar het zuidertransept, aan de kant van de Parade. Sla meteen rechtsaf en volg het hek dat om de kerk heen staat richting de Choorstraat. Hier kunt u, als u naar boven kijkt, het kerstverhaal van het begin tot eind volgen.
Het kerstverhaal in een notendop
U vindt ons op twaalf verschillende wimbergen. Als eerste maakt u kennis met mij, Maria. U ziet mij een boek vasthouden. Naast mij staat de priester met een joodse wetrol in zijn handen. Hij vertelt mij over de heilige schriften. Ik ben natuurlijk nog vaker afgebeeld. Zo ook op de derde wimberg waar ik de boodschap ontvang van de engel Gabriël.
Op de vijfde wimberg zijn meerdere personen en ook twee dieren te zien. U raadt het waarschijnlijk al, daar ziet u natuurlijk de geboorte van Christus. Het hoogtepunt van ons eeuwenoude verhaal. Linksboven is een doedelzak spelende herder afgebeeld, de os en de ezel staan rechtsboven. Linksonder staat Jozef met boven zijn hoofd ons kindje Jezus.
Op wimberg zeven maakt u kennis met de drie koningen. Die kent u natuurlijk wel. Als koningen zijn wij onmisbaar in het kerstverhaal. Iedereen herkent ons aan onze kronen en de geschenken die wij in onze armen dragen. Ook zijn onze kamelen te zien, waar we mee uit het verre oosten zijn gekomen.
Het is nu misschien een beetje te koud om ons uitgebreid te bewonderen, maar denk in de zomermaanden ook eens aan ons. Neem de tijd om al onze details te bekijken.
Via de website van Erfgoed ’s-Hertogenbosch leest u meer over de wimbergen die hier niet aan het woord kwamen.